Weekendje Amsterdam plannen? Check Paradiso!

Home/Blog/Weekendje Amsterdam plannen? Check Paradiso!
  • Paradiso amsterdam

Weekendje Amsterdam plannen? Check Paradiso!

Wie een weekendje Amsterdam plant en van muziek houdt, doet er goed aan de kalender van Paradiso even te checken. De poptempel ligt middenin het centrum en is in ruim een halve eeuw tijd een legendarische muzikale hotspot in Amsterdam geworden.

Geschiedenis van Paradiso

De aan de Weteringschans gelegen popzaal is gevestigd in een voormalige kerk. Het leegstaande gebedshuis werd in 1967 gekraakt door een groep hippies. Na enig gesteggel met de gemeente werd het pand de concertzaal die het nu al ruim 50 jaar is: Paradiso. Artiesten van over de hele wereld komen hier graag. Deels vanwege de schitterende akoestiek en de knusse ambiance, deels vanwege de mythische status die veel concerten hier kregen. Artiesten als The Rolling Stones, Amy Winehouse, The Stranglers en Prince speelden er. Als je iedereen moet geloven die vertelt dat hij ‘erbij’ was, krijg je de indruk dat Paradiso een soort arena is. Maar er passen ‘slechts’ 1500 bezoekers in de zaal.

“Ik was erbij!”

Een voorbeeld daarvan is het concert dat Nirvana er in november 1991 gaf. De plaat Nevermind is net de hitlijsten aan het bestormen, maar de band zelf heeft daar geen weet van. De show die volgt wordt decennia na dato nog steeds opgevoerd als ijkpunt in de geschiedenis van de band. Voor hetzelfde geld had het trio na enkele nummers het instrumentarium gesloopt, zoals ze wel vaker deden. Maar op deze avond is de band in vorm en de beelden ervan worden in elke docu over Nirvana gebruikt. De vele crowdsurfers, frontman Kurt Cobain die een cameraman aanvalt, het expres vals gezongen Come As You Are en de uitzinnige menigte: nog steeds roept iedereen dat hij erbij was. Het tekent de aantrekkingskracht van de poptempel.

Wie of wat speelt er?

Bijna elke dag staat er wel een tourbus van een internationale grootheid naast het pand, maar de zaal biedt ook onbekend talent een kans. Er is al een halve eeuw een bijzonder afwisselend programma met voor elke muziekliefhebber wat wils. Daarom is jouw weekend eigenlijk niet compleet zonder een bezoekje aan de wereldberoemde concertzaal, waar een grootheid als Prince op eigen houtje zijn concerten organiseerde (want Prince kondigde zelf wel aan wanneer hij kwam spelen). Er zijn, al met al, duizenden verhalen te vertellen over Paradiso. Dat proef en ruik je alleen als je er bent. Dus voorafgaand aan het uitkiezen van de data voor je weekendje Amsterdam, is het zaak om een aantal dingen voor te bereiden: welk hotel boek je? Ga je met de auto of met het OV? Heb je een goedkope autoverzekering nodig? Wat wil je allemaal zien? En welk concert in Paradiso wil je bezoeken?

2021-01-22T12:02:57+01:00