Wat is een e-visum?

Home/Blog/Wat is een e-visum?

Wat is een e-visum?

Wie op vakantie of zakenreis gaat naar het buitenland, moet voor het verblijf in sommige landen een zogenaamd ‘e-visum Turkije’ aanvragen. Dan kun je een spoedaanvraag doen. Turkije en Amerika zijn voorbeelden van landen waar dit verplicht is. Deze visumplicht geldt ook voor Nederlanders en Belgen in het buitenland. Zelfs minderjarige kinderen moeten een eigen visum hebben. Zonder geldig visum wordt de reiziger niet toegelaten in het land van bestemming.

Contents

Een online visum aanvragen

Een e-visum is een officiële reistoestemming van het land van bestemming. Veel mensen zijn bekend met het traditionele visum, maar nog minder bekend met de elektronische variant daarvan: het e-visum.

Het e-visum is via internet aan te vragen. Hiervoor moet de reiziger een aantal formulieren invullen en de aanvraag betalen. De immigratiedienst van het land van bestemming bekijkt en beoordeelt daarna de aanvraag. Na toekenning van het e-visum wordt deze per e-mail toegestuurd. Een online visum kan aangevraagd worden door en voor de reiziger zelf, of voor een groot reisgezelschap.

Bij de aanvraag hoeft de reiziger alleen het formulier naar waarheid in te voeren. De gegevens worden gecontroleerd en de reiziger ontvangt een foutloos e-visum per e-mail. Dit e-visum moet wel uitgeprint worden en in de bagage meegenomen worden. Het maken van meerdere kopieën is aangeraden.

De voordelen van een e-visum

Steeds meer landen voeren het e-visum in. Het is voornamelijk bedoeld om het gemakkelijker te maken voor reizigers. Waar de reiziger vroeger een afspraak moest maken bij de ambassade en het paspoort moest tonen, kan de aanvraag nu online afgerond worden. De volledige procedure verloopt via het internet.

Deze aanvraag gebeurt gewoon in het Nederlands. Je hoeft dus niet naar de website van een buitenlandse overheidsinstantie, die de aanvraag alleen in een buitenlandse taal behandelt. Dit is een groot pluspunt, omdat er op deze manier geen misverstanden kunnen verstaan.

Een e-visum is gemakkelijk online te betalen. Dit kan gewoon via internetbankieren. Het gebruik van een mobiele bankieren-app is dus mogelijk. Daar komt nog bij dat een e-visum ook veel goedkoper is dan een gewoon visum. De prijs kan laag blijven doordat er minder administratieve handelingen uitgevoerd hoeven te worden. Zo is er al een e-visum Turkije vanaf 29,95 euro per persoon. Het duurt slechts een paar minuten om het visum aan te vragen.

Een ander voordeel is dat er geen gedoe is op de luchthaven bij binnenkomst in het land van bestemming. Met een e-visum vindt er alleen een controle plaats, maar hoeft er ter plekke niets meer aangevraagd te worden. Met een e-visum kun je in de meeste gevallen dus snel doorlopen. In sommige landen is het zelfs niet eens meer mogelijk een visum op de luchthaven te kopen. Het bezit van een e-visum is dan de enige manier om het land te mogen betreden.

De voorwaarden zijn leidend!

Voor de meeste landen zijn de voorwaarden van een e-visum gelijk. Toch is het verstandig om de voorwaarden voor een e-visum in het land van bestemming nauwkeurig door te lezen. Voor sommige landen gelden uitzonderingen of andere voorwaarden. Over het algemeen worden vaak deze voorwaarden gehanteerd;

  • De reis moet een toeristisch of zakelijk doel hebben;
  • Je bent in het bezit van een Nederlands of Belgisch paspoort of ID-kaart;
  • Paspoorten moeten nog tenminste zes maanden na aankomst geldig zijn;
  • Er mag op het visum niet gewerkt worden (indiensttreding);
  • Er mag op het visum niet gestudeerd worden in het land van bestemming.

Tips voor het aanvragen van een e-visum

Over het algemeen is een aanvraag voor een e-visum kort en overzichtelijk. Het is bovendien gemakkelijk in te vullen. Voor een online visum is het niet noodzakelijk dat er al een vlucht is geboekt of een overnachtingsplaats is geregeld. Wel is het belangrijk dat je aan alle voorwaarden voldoet, voordat je aan de aanvraag begint.

De aanvraag van een e-visum verloopt makkelijker als je een schatting hebt van wanneer je ongeveer gaat reizen. De datum hoeft niet exact te zijn. Houd er wel rekening mee dat je wel later mag aankomen dan de ingevulde datum, maar niet eerder. Met een e-visum heb je toestemming om slechts een maximum aantal dagen te blijven (in Turkije is dit bijvoorbeeld 90 dagen).

Als je met een familie of reisgezelschap reist, kun je alles op één formulier invullen. Zorg ervoor dat je tijdens het invullen de paspoorten en ID-kaarten van elke reiziger bij de hand hebt.

Heb je een e-visum met spoed nodig? Dan kun je een spoedaanvraag doen. Voor sommige landen kun je binnen een kwartier in het bezit zijn van een online visum. Een dergelijke aanvraag kost slechts een paar euro extra.

Bekijk goed of alle gegevens op de aanvraag kloppen. Vul het formulier zorgvuldig in; dit scheelt een hoop ongemak bij aankomst in het land van bestemming.

2019-03-16T19:21:36+01:00