Waar let je op bij onafhankelijk energie vergelijken

Home/Apartments, Blog/Waar let je op bij onafhankelijk energie vergelijken
  • energie vergelijken

Waar let je op bij onafhankelijk energie vergelijken

Contents

Een aanzienlijk deel van je huishoudkosten verlagen door energie vergelijken

Energie is een belangrijk deel van je huishoudbudget en onafhankelijk energie vergelijken is dan ook de manier bij uitstek om hierop te besparen. Wanneer je daarom gaat vergelijken zal je erachter komen dat er ook een hoop mis kan gaan.

Je ziet ook prijzen in een prijsvergelijk energie waarna er uiteindelijk op jouw contract totaal andere cijfers blijken te staan. Wie kijkt op een onafhankelijker site voor energie vergelijkers komt er dan ook achter dat er een aantal haken en ogen zitten aan energievergelijken.

Het is haast wel te vergelijken met topsport. Om het jou heel gemakkelijk te maken en om een aantal zaken duidelijk te maken benoemen we in onderstaand stukje daarom een aantal zaken waar je mee te maken krijgt als je gaat stroom vergelijken.

Het maakt het voor jou ook gemakkelijker bij energie aanbieders vergelijken.

onafhankelijk energie vergelijken

Je zal niet alle energie leveranciers zomaar terug vinden

Energie aanbieders zijn er in overvloed en dus ook het aantal sites voor een vergelijk energietarieven groeit explosief.

Dit houdt voor jou nog niet per definitie in dat je zomaar onafhankelijk energie vergelijken kan van alle aanbieders die ons land rijk is. Vergelijkingssites werken namelijk vaak op basis van deelname en provisie.

De energiebedrijven die daarbij hun contracten willen aanprijzen betalen dan een bedrag aan deelname voor energieprijs vergelijken. Daarnaast betalen ze per afgesloten contract een bedrag aan provisie.

Beginnende energie leveranciers die hun prijzen laag willen houden zullen dan overduidelijk ook niet altijd geld willen steken in een dergelijke vergelijkingssite.

Wanneer je dus van hun diensten gebruik wil maken moet je op een onafhankelijke site zijn voor gas en elektra vergelijken.

Onafhankelijke vergelijkingssites

Er is in ons land een aantal onafhankelijke vergelijkingssites waar je energie kan vergelijken van grote en kleine leveranciers.

Daarbij mag je bijvoorbeeld dan denken aan kieskeurig energievergelijking. Een ander goed voorbeeld van een onafhankelijke prijsvergelijker is energie-vergelijken.net.

Duurzame energie

Deze sites werken niet op basis van inschrijfgeld waardoor het voor alle bedrijven rendabel is om hun contracten aan te bieden.

Jij overziet in één oogopslag bij het energie vergelijken waar je dan het beste contract kan afsluiten.

Wanneer je op zoek gaat naar een goede en goedkope energie aanbieder is het wel goed om een aantal zaken in je achterhoofd te houden.

Vergelijk stroom en gas niet zomaar maar weet wat de achtergrond is van het product wat jij afneemt.

Groene stroom en duurzame energie, wat is het verschil

Grijze stroom, dus stroom die wordt geleverd van uit kolencentrales, wordt in ons land nagenoeg niet meer aangeboden.

Toch zijn deze kolencentrales in binnen- en buitenland nog voor een deel operationeel. Ze zijn nog niet allemaal gesloten.

De reden hiervan is dus dat er nog steeds in een beperkte mate grijze energie wordt aangeboden aan de Nederlandse consumenten.

Wanneer je kijkt bij vergelijken energie kom je vaak erachter dat de er meerdere termen worden aangevoerd voor de energie die men levert.

Je merkt het niet wanneer het uit het stopcontact komt maar de herkomst van de stroom is aanmerkelijk anders.

gas en stroom vergelijken

Je mag dus wel stellen dat je bij energieprijzen vegelijken te maken hebt met meerdere varianten energie. Er zit dus wel een degelijk verschil in. We zullen dit toelichten.

Groene stroom van eigen bodem

Bij groene stroom is de stroom van eigen bodem doorgaans het kostbaarste. Deze groene stroom kan worden opgewekt op meerdere manieren.

Zo wordt er ook gewerkt met windturbines en zonnevelden waar energie met windmolens en zonnepanelen wordt opgewekt.

Bij een energiecontract vergelijken komt deze vorm dan ook als duurste uit de bus.

De reden hiervan is dat de energieleverancier zelf verantwoordelijk is voor het plaatsen van de windturbines en zonnepanelen. Er worden dus nogal wat kosten gemaakt om deze energie te kunnen leveren.

Daarnaast moet de energieleverancier zelf de turbines en zonnepanelen onderhouden waardoor de kosten behoorlijk oplopen.

Het zelfstandige bouwen en onderhouden van deze installaties is kostbaar en mede daardoor is deze groene energie van eigen bodem behoorlijk duur in energievergelijkers.

Wie kiest voor deze vorm van stroom heeft echter wel de volledige zekerheid bij een vergelijk energieprijzen dat de stroom ook daadwerkelijk groen is. Dat is een ander verhaal bij de andere vorm van energie die wordt aangeboden.

Vergroende energie

We benoemden het al: er is ook een vorm van groene energie die niet zo duurzaam wordt opgewekt.

Omdat het gaat om een verplichting van groene energie wordt deze op een andere manier opgewekt.

Er wordt namelijk gebruik gemaakt van energie die in het buitenland op een duurzame manier wordt opgewekt.

Daarbij mag je bijvoorbeeld denken aan waterkrachtcentrales waar duurzame energie in zodanig grote hoeveelheid wordt opgewekt dat er een export product is ontstaan.

Een energiebedrijf kan aandelen afnemen in deze energie. Het gaat hierbij om een bepaalde hoeveelheid energie waarvoor een certificaat wordt opgekocht.

Dit certificaat staat voor de vergroening van de – eigenlijk grijze – energie die het energiebedrijf levert.

Zonnepanelen kopen

Op deze manier wordt dus energie verkocht die niet groen is maar die wel als zodanig wordt aangeprezen bij een vergelijk energie aanbieders.

Je moet bij energiemaatschappijen vergelijken dus wel letten op de herkomst van de energie die jij gaat afnemen.

Weet welk  contract je afsluit bij elektra vergelijken

Ga je energie vergelijken dan krijg je te maken met meerdere contractduren.

Dit houdt in dat een contract waar jij je aan verbindt voor 1, 3 of 5 jaar loopt. Een dergelijk contract sluit je af en je hebt er de komende jaren geen omkijken meer naar.

Loopt je contract af dan wordt dit doorgaans stilzwijgend omgezet naar een contract voor onbepaalde termijn wat je dus eigenlijk gemakkelijk kunt omzetten.

Dit wordt echter niet vermeld door de energieleverancier. Je krijgt in een aantal gevallen wel een nieuw contract toegestuurd maar je moet er dan wel op alert zijn dat er een aantekening staat bij de prijs.

De prijs van een contract voor onbepaalde termijn heeft namelijk altijd een flexibele prijs waardoor je het ene halfjaar meer en het andere halfjaar mogelijk wat minder zal betalen voor de energie.

Dit verloop in de prijs van energie heeft zo zijn uitwerking op de diverse contracten. We zullen met je bespreken wat voor contracten je kan afsluiten en wat de voor- en nadelen zijn.

Een contract energie vergelijken voor 1 jaar

Dit is de contractvorm met de kortste looptijd. Het gaat om een contract wat relatief gezien de hoogste kostprijs heeft en dat heeft een reden.

Eens per halfjaar wijzigt de inkoop prijs van energie. Een energiebedrijf kan bij de inkoop van energie al vooraf ziet wat deze energieprijs zal gaan worden bij benadering.

Men neemt van de data binnen een jaarcontract waarop de prijs wijzigt een gemiddelde en dit wordt  het bedrag wat jij maandelijks voor je energiecontract zal gaan betalen.

Aangezien er waarschijnlijk geen grote prijsverschillen zijn binnen 1 jaar is de prijs relatief hoog.

Stap je echter in op een moment waarop de energieprijs historisch laag staat dan is het een zeer aantrekkelijke keuze. Stijgt de prijs gedurende het jaar dan betaal jij relatief gezien minder.

Een contract vergelijken voor 3 of 5 jaar

Sluit je een contract af voor 3 of voor 5 jaar dan zal je zien dat de prijs relatief gezien wat lager ligt.

De reden hiervan is heel eenvoudig: gedurende deze periode zal de prijs meer fluctueren en zitten er meer lagere prijzen tussen. Dat heeft als gevolg dat je een lager maandbedrag betaalt dan wanneer je een contract voor 1 jaar afsluit.

Je zal dan wel voor een langere tijd aan dit contract vastzitten. Je kan dan pas na 3 a 5 jaar opnieuw onafhankelijk energie vergelijken.

Vergelijk energie dus voor een 3 tot 5 jaar durend contract wanneer je voorlopig geen omkijken naar je nieuwe contract wil hebben.

Wil je echter sneller dan na 3 tot 5 jaar kunnen overstappen naar een andere leverancier, kijk dan of het mogelijk is dat je een goedkoop 1 jaar contract afsluit waarna je verder gaat elektra vergelijken.

Bijkomende kosten waar je rekening mee houdt bij onafhankelijk energie vergelijken

Ga je stroom en gas vergelijken, kijk dan vooral naar de bijkomende kosten die samen met jouw energie in rekening worden gebracht.

Zo mag je er vanuit gaan dat je bij stroom en gas leveringskosten moet gaan betalen. Deze leveringskosten zijn nergens vastgelegd.

Een energieleverancier mag zelf bepalen hoeveel jij hiervoor betaalt.

Betaal je relatief weinig voor de stroom en gas dan mag je er vanuit gaan dat je wellicht hogere leveringskosten zal moeten betalen.

De leveringskosten vanuit de leverancier kunnen oplopen vanaf een paar  tientjes tot meer dan 100 euro.

Een andere manier om veel te besparen op de energie is het aanschaffen van een waterontharder. Met de beste waterontharder wordt het makkelijk om minder kalk in de leidingen te krijgen en dus zo energie te besparen.

Goed om op te letten bij een energie leverancier vergelijken. Daarnaast moet je apart gas en elektra vergelijken.

Bij onafhankelijk energie vergelijken zie je doorgaans alleen de prijs van de stroom maar niet die van gas. Die wordt nog verderop genoemd wanneer je het contract gaat afsluiten.

2023-10-05T08:40:35+01:00