Huren in Amsterdam

Home/Blog/Huren in Amsterdam
  • Huren in Amsterdam

Huren in Amsterdam

Huren in Amsterdam? Dan moet je met een paar zaken rekening houden. Want wat zijn eigenlijk de kosten van een gemiddelde huurwoning in Amsterdam? En wat zijn de wachttijden? Daarnaast bespreken we de voor- en nadelen van particulier huren en van sociaal huren. We staan ook nog even stil bij de nieuwbouw in de stad.

Contents

Wat kost een gemiddelde huurwoning in Amsterdam?

Amsterdam is een van de duurste steden om te wonen. Op een ranglijst van 72 wereldsteden staat onze hoofdstad op de 17e plaats. Gemiddeld kost een huurwoning 23 euro per vierkante meter. Het gaat dan om huurwoningen in Amsterdam in de vrije sector.

In 2015 deed de Woonbond onderzoek naar de prijzen van huurwoningen in Amsterdam. Toen bleek dat woningcorporaties vrijkomende woningen voor ongeveer 10 tot 14 euro per vierkante meter aanbieden. Uit het laatste rapport van woningcorporatie Pararius blijkt dat de huurprijzen minder snel stijgen in onze hoofdstad dan in omliggende steden. Gemiddeld steeg de huur het afgelopen jaar ongeveer drie procent, terwijl dit in bijvoorbeeld Almere en Haarlem zeven procent is.

Om in Amsterdam te wonen, ben je ongeveer 895 euro per maand kwijt aan huur. Sommige experts vinden dat het niet verantwoord is om meer dan 29 procent van het inkomen uit te geven aan huur. In dat geval zou een alleenstaande 37.000 euro per jaar moeten verdienen om in Amsterdam te kunnen wonen.

Wachttijd voor het huren in Amsterdam

Wie huurt in de vrije sector, kan al binnen een paar dagen na het tekenen van het contract intrek nemen in zijn of haar nieuwe huurwoning. De verhuurder neemt contact met jou op en vanaf dan wordt het proces in werking gezet. Voor sociale huurwoningen gelden een andere wachttijd.

Om een regionale inschrijving in de stad Amsterdam te regelen, heb je in de sociale huursector flink wat geduld nodig. Afhankelijk van je situatie en wensen geldt een wachttijd van ongeveer 14 jaar. Je kunt je dus het best meteen vanaf de dag dat je achttien wordt inschrijven.

De wachttijd is in Amsterdam zo opgelopen, omdat de vraag naar sociale huurwoningen erg hoog is. Er is ook goed nieuws: niet voor alle buurten geldt een hoge wachttijd. De wachttijden verschillen namelijk per buurt en woningtype.

Particulier en sociaal huren

Onder ‘huren in de vrije sector’ of ‘particulier huren’ verstaan we dat er een directe afspraak is tussen een huurder en een verhuurder. Er is geen organisatie bij betrokken. Het voordeel van het huren op deze manier is dat je voorkomt dat je op een lange wachtlijst komt te staan en dat je direct intrek kunt nemen in de woning. Het nadeel ervan is de hogere prijs.

Sociale huurwoningen zijn meestal goedkopere dan particuliere huurwoningen. Dat komt doordat een woningcorporatie ze in beheer heeft en er strenge regels gelden voor huurder- en verhuurder. Zo is bijvoorbeeld de maximale prijs van een huurwoning 652,52 euro, maar moet de huurder ook aan voorwaarden voldoen.

Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een verplichte economische en maatschappelijke binding met de regio. Je mag daarnaast ook niet te veel verdienen. Boven een bepaald bedrag ben je aangewezen op huren in de vrije sector.

De voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen: bij een sociale huurwoning zijn de prijs en de regelingen voor starters grote voordelen van sociaal huren. Het nadeel is dat er een lange wachtlijst kan gelden. Bij particulier huren betaal je meer, maar is er geen maximum gesteld aan het inkomen en er zijn geen wachtlijsten.

Nadenken over de locatie

In het centrum van de stad wonen lijkt leuker, veiliger en makkelijker dan huren in de omliggende wijken, maar toch zitten er wat haken en ogen aan. In het centrum van Amsterdam is een parkeerprobleem, zijn er veel toeristen, is er een reistijd naar de ring en is parkeren in het centrum erg duur.

Stadsdelen als West en Oost zijn interessant om te wonen: ze hebben minder parkeerproblemen en het is er veilig. In Amsterdam-Noord vind je misschien nog een redelijk goedkope woning en heb je vrijwel nooit problemen met parkeren. Wel moet je met het pondje oversteken.

Voordat je besluit niet verder te kijken dan een bepaalde buurt, is het goed om de verschillende buurten daadwerkelijk te bezoeken en uitgebreid rond te kijken. Misschien is het er wel (positief) heel anders dan je je had voorgesteld.

Huurwoningen voor studenten

Amsterdam is een zeer geliefde stad onder studenten. Logisch, want de hoofdstad heeft een bruisend nachtleven, er zijn talloze sport- en studentenverenigingen, de universiteiten zijn er geliefd en hogescholen zijn binnen handbereik. En dan zouden we bijna voorbijgaan aan de bruine kroegen, feest cafés, discotheken, barretjes en poppodia.

Wie in Amsterdam wil huren als student, moet zich voorbereiden op een flinke strijd om een studentenkamer. Gemiddeld kost een kamer in Amsterdam zo’n 500 euro. Wees daarnaast waakzaam voor louche huisjesmelkers.


Wil je je bij een studenten woningcorporatie inschrijven? Dat kun je het best al doen als je 16 jaar bent. Anders loop je een grote kans dat je niet in Amsterdam kunt huren, maar bent aangewezen op plekken buiten de stad. Uitnodigingen om te hospiteren worden verstuurd op basis van de inschrijftijd.

Het is goed om je te beseffen dat Amsterdam voor studenten geen goedkope plaats is. Je zult bereid moeten zijn om diep in de buidel te tasten voor een plaatsje in de populairste plaats van het land. Verhuurders profiteren namelijk van de flinke vraag naar kamers en appartementen. Wees verstandig en accepteer niet zomaar ieder aanbod. Op websites als CheckJeKamer.nl kun je berekenen of de gevraagde huurprijs acceptabel is.

Ontwikkeling nieuwbouw in Amsterdam

In Amsterdam wordt flink gewerkt aan nieuwe huisvesting. Zo komt er nieuwbouw in het Bajes Kwartier, het Comenius, de Jacob Geelbuurt Oost, de Lootsborger, de Nieuwenhuysenbuurt en op Zeeburgereiland.

In de komende jaren moeten er 52.500 nieuwe woningen komen. Van dit aantal zijn 24.000 woningen bestemd voor sociale huur en kunnen er 20.000 huizen gekocht worden. Er zijn 12.000 middeldure en 8500 dure huurwoningen gepland. Met deze planning wil het college in de stad betaalbare woningen realiseren.

De nieuwe woningen zijn nodig om de populariteit van de stad bij te kunnen houden en mee te rekken met de groei van de bevolking. De huizenmarkt in Amsterdam zit op een kookpunt. Daarom moeten de nieuwbouwwoningen ervoor zorgen dat er wat verlichting plaatsvindt. De stad breidt er niet voor uit; de woningen worden over de bestaande stad aangelegd. Vooral rondom het IJ komen nieuwbouwwoningen. Daar verrijst zowaar een nieuwe wijk: Haven Stad.

Tip: reageer snel!

Een goede tip: wacht niet te lang met reageren. Huurwoningen en kamers in Amsterdam zijn erg geliefd, dus een late reactie betekent vaak dat een ander er met jouw huurwoning vandoor gaat. Kijk nog dezelfde dag en als je geïnteresseerd bent, is het goed om dat snel te laten blijken.

Woning gevonden? Controleer dan nog even het contract. Je moet natuurlijk slim, snel en flexibel zijn, maar het contract moet ook kloppen. Kijk bijvoorbeeld of er geen diplomatenclausule in staat. Dit is een clausule die er voor kan zorgen dat de eigenaar je uit de woning kan zetten als hij of zij er zelf weer wil wonen. Tenzij jullie dat afspreken, is zo’n clausule vaak onnodig.

2021-01-22T11:44:40+01:00